Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υποβληθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η έκθεση για την στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Την έκθεση έχει ετοιμάσει το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, υπό τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Ζαν Πιερ Λακρουά και είναι βασισμένη στις εισηγήσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν την Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου και με επικεφαλής την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εξέτασαν επί τόπου την κατάσταση και συναντήθηκαν με τους δύο ηγέτες.

Το Σ.Α. έχει ορίσει τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ως προθεσμία για την υποβολή της, δεν αποκλείεται όμως να καθυστερήσει 1-2 μέρες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι όροι εντολής της δύναμης δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθότι η χρησιμότητά της στη διατήρηση της ηρεμίας στο νησί παραμένει αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο θα εισηγείται μικρή μείωση του αριθμού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιορισμό του κόστους της, τόσο από την εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μείωσης του προσωπικού, τόσο και από περιορισμό λειτουργικών εξόδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επρόκειτο να υπάρξει ενημέρωση από μέρος του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων προς τις χώρες που συμμετέχουν στη δύναμη. Δεν αναμένεται να υπάρξει ειδική ενημέρωση του Σ.Α. για το περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία ωστόσο θα ληφθεί υπόψη και στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ – που θα υποβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου στο Σ.Α. – και στις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, μετά την 31 Ιανουαρίου 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Εγγραφή Newsletter

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top